Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2020 12:43 - Counterpunch: Провалът на американската хибридна война срещу Русия
Автор: novkoment Категория: Политика   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Русия ... е, не самото руско правителство, а частна компания, разположена в Русия, която събира потребителски кликвания по интернет - тази структура купи рекламно пространство във Facebook на стойност около 100 хиляди долара. Компанията е закупила за себе си възможността да публикува политически реклами във Facebook. Предполага се - реклама, насочена към промяна на резултата от изборите през 2016 г. в САЩ. Вярно, само малка част от тези реклами във Facebook бяха свързани с политиката. И когато тези съобщения все пак бяха политически, те бяха ясно разделени на две групи: половината за Доналд Тръмп, половината за Хилари Клинтън. И най-веселият момент: рекламите във Facebook, закупени за 100 000 долара, не могат да променят резултата от изборите, които като цяло струват 6,8 милиарда долара.

image

И сега, след всичко онова, което се прави от самите медии, които раздуваха значението на позорно спихналото разследване на Мюлер (разследването на групата на специалния прокурор Робърт Мюлер, който не намери следи от „сговора“ на кандидата Тръмп и Русия на изборите през 2016 г., - бел. ред.)? След три години ежедневно раздуване на „разследването на Мюлер“, тези медии ни предупреждават: Русия ще направи това отново през 2020 г.

Страхувайте се. Мъничко, но се страхувайте.

„Нашите противници искат да подкопаят нашите демократични институции, да повлияят на обществените настроения и да променят политиката на нашето правителство“, така звучеше изявлението на най-високопоставените служители в администрацията на Тръмп, отговорни за сигурността в САЩ.

Това изявление беше публикувано миналия ноември:

„Русия, Китай, Иран и други, стремящи се да ни навредят външни сили - всички те ще се опитат да се намесят във вота или да повлияят на мисленето на избирателите.“

Оставяйки настрана въпроса дали е умно да приемаме думите на правителството на САЩ буквално - разбира се, това не е умно! - заслужава да се отбележи едно нещо. Ако Русия наистина се намеси във вътрешните ни работи, това би било заслужено от наша страна.

Освен това „заслужено” - това е меко казано.

През цялата не толкова дълга история на Съветския съюз той имаше проблеми с нас: САЩ отново и отново атакуваха, саботираха и също се опитваха да подкопаят СССР отвътре. Намесата на САЩ беше един от факторите, довели до разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Така системата на управление, която замести съветската - тоест сегашното руско правителство, дължи съществуването си в това число и на САЩ.

Представете си себе си като един от болшевишките лидери на Русия, който току-що е дошъл на власт в месеците, последвали болшевишката революция от 1917 година. Имате много проблеми. И последното нещо, което бихте искали да видите, е експедиционния корпус от десетки хиляди американски войници, нахлуващ във вашата страна. Тази армия нахлува във вашата хаотична новородена страна, по-голямата част от която се намира на най-примитивното ниво на селско стопанство и живее в бедност. Но именно тази американска експедиционна сила болшевиките тогава получиха като „подарък” от САЩ. И на Русия бяха необходими три години, за да се отърве от нашите американски неканени гости.

Тази намеса е малко по-сериозна от рекламите във Facebook.

По време на Втората световна война СССР и САЩ бяха съюзници в борбата срещу нацистка Германия. Е, знаете: врагът на моя враг е мой приятел и всичко това. Но дори и след като обещават да влязат в бой, "безстрашните" американци някак успяват да удължат времето си с три години, преди да влязат в истинска война. Радостно стоим в готовност, докато десетки милиони съветски граждани загиват в борбата. Франклин Делано Рузвелт (президент на Съединените щати от 1933-1945 г. - бел. ред.) „умишлено застави съветския народ да понесе всички трудности на войната с надеждата да лиши от кръв Съветския съюз“ - именно така описа нашата политика съветският командир от Втората световна война Иван Кузовков. Така се е изразил в интервю за ТАСС през 1984 г.

През 1962 г. Джон Фицджералд Кенеди постави целия свят на ръба на ядрена трета световна война, защото СССР разположи ракети в Куба, на 90 мили от Флорида. Да, Съветите си играеха с огън, но и ние само две години преди това изпратихме шпионина Гери Пауърс при тях със самолет-шпионон. Самолетът му беше свален от съветска ракета в резултат на събитие, което стана известно като "инцидентът с У-2". Няма съмнение, че самолетът по време на гибелта си е бил в съветското въздушно пространство. От наша страна това беше акт на война. Но дори в разгара на Студената война, Съветите избраха да не обръщат внимание на безобразията, които правехме. Можете ли да си представите какво би се случило, ако Русия ни беше направила същата гадост?

През 1982 г. президентът Роналд Рейгън одобри "невинния" план на ЦРУ, който трябваше да взриви газопровод, пренасящ природен газ през Сибир. „Целта беше да се прекъснат доставките на съветски газ, като по този начин се лиши СССР от валутни приходи. В същото време щетите щяха да бъдат нанесени на „вътрешната“ съветска икономика“, припомни бивш член на Съвета за национална сигурност на Рейгън. Според американския план на Съветите ще бъде позволено да откраднат западната система за контрол на тръбопровода, но тази система, предназначена да контролира помпите, турбините и клапаните, в даден момент, след определен период на нормална експлоатация, трябва да бъде пръсната от програмата, заложена в нея от американците. „Помпите и клапаните трябваше да дадат налягане, много по-високо от нормалното – такова, което, например, заваръчните шевове на тръбите не биха могли да издържат“, припомни служителят от ерата на Рейгън (говорим за експлозията, за която се твърди, че е станала по газопровода Уренгой през 1982 г., за която съобщават обвиняващите за това Рейгън американски „дисиденти“, но която никога не беше потвърдена от съветска страна - бел. ред.)

Резултатът трябваше да бъде икономически срив, катастрофа за природната среда и „най-мощната неядрена експлозия и пожар, които някога е било възможно да се фиксира от космоса“.

За да взривите съветския еквивалент на нашия газопровод през цяла Аляска - трябва да признаете, че тези щети са малко по-сериозни от публикуването на електронната кореспонденция на бедния нещастен Национален комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г. В същото време ние отбелязваме, че няма доказателства за официалната версия, че уж Русия стои зад публикуването на тази кореспонденция.

През 1983 г. полет на Корейските авиолинии под номер KAL 007- чувствате ли тънкия намек, който стои зад този номер - беше свален от съветските изтребител над североизточната част на Русия. Но при какви обстоятелства. Пилотът на този самолет изключи транспондера и игнорира заповедите на изтребителя да напусне военно-чувствителната част на съветското въздушно пространство. KAL 007 навлезе в съветското въздушно пространство на разстояние 587 километра от съветската граница, като постави световен рекорд в това, колко далече можете „да се отклоните от курса си“ във въздушната навигация. Невъзможно е да се каже със сигурност днес, но имайки предвид тясната връзка между Южна Корея и Съединените щати по онова време, изглежда много вероятно корейските авиолинии да са позволили на ЦРУ да монтира шпионски камери с висока резолюция на крилата на впоследствие загиналия самолет. Беше решено да се рискува живота на пътниците разчитайки на това, че руснаците няма да посмеят да стрелят по граждански пътнически самолет.

Друг проект от периода на Рейгън включваше в своята програма икономически саботаж. Тъй като нефтът и газът бяха важни елементи в съветския износ, САЩ убедиха Саудитска Арабия да увеличи собственото си производство на енергийни носители. Цените на петрола и газа паднаха по целия свят, в резултат на което съветската икономика навлезе в свредел. След това американските данъкоплатци компенсираха саудитците за „изгубените приходи“ от услугата, която ни предоставиха, като навредиха на руснаците. Но ако причината за финансовата криза през 2008-2009 г. беше от умишлено вредните за нас действия на Русия, определено бихме считали такива „от инат“ нанесени щети като акт на война.

И ето през 1991 г. САЩ постигат целта си. Съветският съюз се разпада, а Русия преминава на релсите на капитализма и на свободния пазар. Мислите ли, че американците се притекоха, протягайки ръка? Е, да, изпратиха пари: подкупи за малка клика от корумпирани бюрократи около тогавашния постсъветски президент на Русия Борис Елцин. Нова класа от склонни към насилие олигарси някак бързо израсна от тази среда. Обикновените руснаци от тези промени не спечелиха нищо. Напротив, според някои оценки, 2,5-3 милиона руснаци преждевременно са напуснали живота от недохранване и други причини, произтекли от краха на комунизма и неспособността на международната общност да смекчи последствията от неговото унищожаване.

И сега говорим за намеса! Американците работиха усилено, за да унищожат СССР. И точно след като успяха в това и трябваше да започне не зла, а добра намеса, ние взехме и захвърлихме Русия да умира.

Така се получава, че когато САЩ са толкова притеснени от намесата на Русия в американската вътрешна политика, това прилича на феномен, наречен от психолозите проекция: очакваме руснаците да действат точно също като нас.

Превод: М.Желязкова

https://pogled.info/svetoven/Counterpunch-dalgata-istoriya-na-amerikanskite-namesi-v-ruskite-dela.112765



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: novkoment
Категория: Политика
Прочетен: 164724
Постинги: 61
Коментари: 39
Гласове: 52
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031